Fra kirke til senter og camping

For over 50 år siden ble det reist en kirke på Åpta. Det skulle bli starten på NMS-campingen på Sørlandet. Nå går de fra kirke til senter og camping.

– Men plutselig satt man igjen med en kirke her uten prest, og denne ble da gitt til Det Norske Misjonssenter. Siden er det blitt bygget ut rundt kirken, noe du også ser ganske tydelig på flyfoto over stedet, forteller Jelte Smit, daglig leder ved Åpta Camping og Misjonssenter.

NMS fikk overlevert kirken på slutten av 60-tallet, og siden har utviklingen skutt fart.

– Det ble siden bygd en matsal og leiligheter og rom rundt kirkebygget, slik det står per i dag. Senere kom campingen også, sier Smit.

Spesielt de siste ti årene har det skjedd mye på Åpta. Stadig oppussing, renovering og påbygg gjør at Åpta stadig er i utvikling og holder seg moderne.

– Hvert år har vi klart å gjøre noe med plassen. Samtidig ser vi at folk kommer tilbake igjen til oss, sier den daglige lederen.

Av spesielle ting å ta frem de siste årene kan nevnes både NMSU-festivalen for ungdom, samt Åpta-dagen som genererer et ekstra overskudd inn i regnskapet.

Og NMSU-festivalen er godt mottatt blant ungdommen.

– Det blir opp til 450 ungdommer på stedet. Da er det leir, vi har aktiviteter og misjonsprosjekt, også på andre plasser. Så har vi også et med forsynelse blant annet, samt konsert om kvelden. Hele festivalen varer fra mandag til lørdag, sier Smit.

På toppen av det hele gjennomføres også Åpta-dagen i tradisjon tro. Ett av Sørlandets desidert største loppemarkeder som gir så mye som 300.000 kroner i kassa.

– Det er penger vi forsøker å bruke utenom det ordinære budsjettet. De pengene blir brukt på ekstra ting som vi ikke vi tar med inn i driften. Vi har bygd blant annet et nytt lagerbruk for de pengene, og omsetningen har holdt seg ganske stabilt på 300.000 de siste årene, kan Smit fortelle.

Du har kanskje også lyst til å lese...